Offero

Publikované dňa: 2023-02-21

Elektróny z bazáru? Tipy, ako nakúpiť výhodne

Kolesá a elektróny majú vplyv nielen na vzhľad vášho auta, ale aj jeho výkon. To aký budete mať počas jazdy komfort, aká bude hlučnosť, či dokonca aká bude spotreba paliva, záleží aj na kolesách.

Kolesá a elektróny z bazáru

Potrebujete nové disky a kolesá, no váš rozpočet je obmedzený? Kúpa z druhej ruky je zlatou strednou cestou, kedy môžete dostať za skvelú cenu síce už použité, ale stále kvalitné kolesá, elektróny či disky.

Náš tip: Na online bazári Offero nájdete mnoho inzerátov s produktami z druhej ruky. Ak hľadáte motoristickú výbavu či kolesá z druhej ruky, pozrite si tieto kategórie:

Pozor na podvody

Pri pozeraní ponúk na online bazáre, môžete nájsť mnoho skvelých ponúk použitých diskov a elektrónov. Nájdu sa však podvodníci, ktorí vám budú chcieť predať podpriemerné produkty. Nekvalitné disky, elektróny i kolesá môžu ovplyvniť výkon vášho auta a dokonca predstavujú skutočné riziko. 

Častokrát pochádzajú z vrakovísk alebo zberných dvorov a prešli opravou. Podvodníci najčastejšie predávajú elektróny spolu s nasadením kolesom, aby ste si nemohli bližšie všimnúť možné vady.

offero.sk-blog-elektrony-z-bazaru2.png

Ako nájsť kvalitné bazárové disky

Otvory pre skrutky v elektrónoch či diskoch by mali byť dokonale okrúhle. Ak majú mierne oválny tvar, je to znak toho, že pneumatiky neboli v minulosti správne vyvážené. Môže to mať vplyv na kvalitu a akosť diskov či elektrónov. V inom prípade to môže hovoriť aj o nesprávnom spôsobe výmeny kolies.

Vyhnite sa ohybom

Ohnuté disky či elektróny predstavujú tiež pre vás riziko. Nielenže ovplyvnia výkon vášho auta, ale aj môžu spôsobiť problémy pri rizikových povrchoch ako je ostrá zákruta, zľadovatená vozovka či pri aquaplaningu.

Na prvý pohľad nezistíte, či daný disk alebo elektrón má nebezpečný ohyb. Odporúčame vám daný disk rolovať pred sebou niekoľko metrov. Počas toho pozorujte akékoľvek výchylky, vibrácie, kývanie alebo chvenie. Práve toto sú znaky ohnutých elektrónov a diskov.

offero.sk-blog-elektrony-z-bazaru3.png

Skontrolujte praskliny

Výrazná trhlina v dezéne kolesa môže byť veľmi nebezpečná. Ako aj v diskoch a elektrónoch. Preto dôkladne preskúmajte:

  • dezén pneumatiky

  • hliníkove disky, tie sú náchylnejšie na praskliny

  • Oceľové alebo zliatinové disky, tie majú tendenciu ohýbať sa okolo okraja a hrdzavieť.

Náš tip: Ako nájsť prasklinu? Hľadajte zvarové čiary, práve tak asi najpravdepodobnejšie opravili prasklinu v disku.

offero.sk-blog-elektrony-z-bazaru1.png

Výber kolies a diskov

Pri kúpe použitých kolies a diskov je dôležité dbať na to, aby boli v dobrom stave a konštrukčne neporušené. Priemer a šírka kolesa sú tiež dôležité faktory, ktoré treba zvážiť. Pred ich kúpou skontrolujte podľa vášho veľkého technického preukazu, či daný typ a veľkosť sú vhodné pre vaše auto.

Náš tip: Máte  auto na predaj, ktoré obsahuje vo výbave navyše pneumatiky či disky? Predajte ich samostatne! Nikde nie je napísané, že musíte svoje auto predať s celou výbavou.