Offero

Publikované dňa: 2023-02-28

Kúpa notebooku z druhej ruky

Preferencie a potreby používateľov notebookov môžu byť rôzne. Preto jeho výber závisí od faktorov ako sú použitie, výkon, mobilnosť i cena. Ak chcete kúpiť notebook z druhej ruky, tu je niekoľko tipov, ako na to.

Na operačnom systéme záleží

Ak sa rozhodujete pri kúpe notebookov medzi tými s operačným systémom Windows a notebookmi od spoločnosti Apple s operačným systémom MacOS, je dobré poznať ich rozdiely. 

Používateľské rozhranie

Windows a MacOS majú odlišné používateľské rozhrania a spôsoby interakcie s nimi. Windows sa zvyčajne orientuje na klávesnicu a myš, kým MacOS podporuje viacdotykové gestá a interakciu pomocou dotykového displeja.

Dostupnosť aplikácií

Windows a MacOS majú odlišný ekosystém aplikácií. Windows je oveľa otvorenejší a podporuje oveľa viac aplikácií od tretích strán. Na druhej strane, MacOS má väčšiu podporu pre kreatívne aplikácie a softvér.

Hardware

Windows a MacOS bežia na rôznych hardvérových platformách. Windows môže byť inštalovaný na rôznych zariadeniach od rôznych výrobcov, zatiaľ čo MacOS je dostupné len na zariadeniach od spoločnosti Apple.

offero.sk-blog-notebook z bazaru4.png

Nastavenia a prispôsobenie

Počítače s MacOS umožňuje užívateľom väčšiu kontrolu nad svojím zariadením a jeho prispôsobením, zatiaľ čo Windows je vo všeobecnosti flexibilnejší a umožňuje používateľom prispôsobiť si svoje nastavenia a preferencie.

Celkovo platí, že oba operačné systémy majú svoje výhody a nevýhody a to, ktorý z nich je pre vás najlepší, závisí od vašich individuálnych potrieb a preferencií.

offero.sk-blog-notebook z bazaru3.png

Kúpa notebooku na online bazári

Ak už viete, aký operačný systém chcete mať, je dobré si urobiť prieskum medzi inzerátmi na online bazári Offero. Tam nielenže zistíte priemernú trhovú cenu, ale aj nadobudnete prehľad o aktuálnej ponuke.

Prvým krokom pri kúpe je zistiť, čo hľadáte. Predtým, ako začnete hľadať notebook, ujasnite si svoje požiadavky na: 

  • výkon, 

  • veľkosť, 

  • značku a model.

Keď nájdete notebook, dôkladne si overte jeho stav. Skontrolujte, či notebook nemá viditeľné poškodenia, ako sú praskliny na obrazovke alebo poškodené porty USB. Usitite sa, že notebook má požadované technické parametre. Tieto parametre zahŕňajú procesor, RAM, pevný disk, grafickú kartu a iné. Uistite sa, že notebook má dostatočný výkon na splnenie vašich potrieb.

Náš tip: Ak kupujete notebook cez inzerát na online bazári Offero, všetky informácie si môžete od predávajúceho jednoducho vypýtať cez chat. Nemusíte s ním viesť konverzáciu cez mail alebo sms. Všetko máte pohodlne v jednom chate.

Pozor na podvody

Pred nákupom z druhej ruky si notebook vždy vyskúšajte. Skontrolujte, či sa spustí bez problémov. Prejdite si rôzne aplikácie a funkcie. Pozrite sa, ako sa notebook správa. Ak nie je možné notebook vyskúšať pred nákupom, požiadajte predajcu o možnosť vrátenia peňazí pri zistení vady po prebratí notebooku.

V neposlednom rade si zistite, či notebook nie je kradnutý. Spýtajte sa predajcu na doklady o kúpe a jeho pôvode. Overte si sériové číslo notebooku, aby ste zistili, či nejde o kradnutú položku. Ak máte pri kúpe použitého notebooku pochybnosti alebo obavy, môžete sa rozhodnúť od nákup odstúpiť.

offero.sk-blog-notebook z bazaru1.png

Cena použitého notebooku

Keď ste sa rozhodli kúpiť notebook, dohodnite si cenu s predávajúcim. Môžete si vypýtať nižšiu cenu, ak je notebook:

  • starší

  • v horšom stave

  • ak nie je vybavený najnovšou technológiou.

Staršie notebooky môžu byť náchylnejšie na zlyhanie a môžu byť menej výkonné ako nové modely. Preto ich cena bude výrazne nižšia. Skontrolujte teda, ako starý je notebook, ktorý sa chystáte kúpiť, aby ste sa uistili, že jeho vek nebráni jeho správnemu fungovaniu.

Najobľúbenejšie notebooku z druhej ruky

V posledných rokoch medzi najobľúbenejšie notebooky z bazáru sú napríklad:

  • Apple MacBook Air - populárny notebook s vysokým výkonom a vynikajúcim dizajnom.

  • Dell XPS 13 - vysoko kvalitný notebook s výkonnými komponentmi a skvelým displejom.

  • Lenovo ThinkPad X1 Carbon - vynikajúci notebook s vysokou kvalitou konštrukcie, výkonom a spoľahlivosťou.

  • HP Spectre x360 - moderný notebook s vynikajúcim displejom a vysokou výkonnosťou.

  • Microsoft Surface Laptop - štýlový notebook s vysokým výkonom a dotykovým displejom.

Náš tip: Širokú ponuku notebookov nájdete na modernom online bazári Offero v kategórii "Počítače".