Offero

Publikované dňa: 2023-03-04

Pripravte záhradu na jar

Pripraviť záhradu na jar je dôležité, aby sa rastliny mohli po zime správne rozvíjať a kvitnúť. Tu je niekoľko krokov, ktoré by ste mali uro

Záhradu poupratujte

Ako prvý krok by ste mali odstrániť všetko, čo ostalo vo vašej záhrade zo zimy a predošlej sezóny. Odstráňte záhradu z listov, vetvičiek a iného organického materiálu, ktorý sa nahromadil počas zimy.

Pripravte rastliny a stromy na novú sezónu

Ak máte v záhrade stromy alebo kríky, ktoré potrebujú orezať, urobte to pred začiatkom rastového obdobia. Na jar sa ošetrujú najmä stromy, kríky a trvalky. Tu je niekoľko konkrétnych príkladov:

Stromy 

Skontrolujte stromy či po zime nie sú na nich uschnuté alebo choré konáre. Tie odstráňte. Tiež príliš dlhé konáre skráťte do správneho tvaru. Ak máte ovocné stromy, môžete ich ošetrovať sprejmi proti škodcom a chorobám.

Kríky

Orežte kríky do správneho tvaru a odstráňte mŕtve alebo choré časti. Skontrolujte, či nie sú kríky napadnuté škodcami alebo chorobami. V prípade potreby ich ošetrite.

Trvalky

Odstráňte mŕtve listy a iný organický materiál zo zimy. Orežte trvalky na jarnú veľkosť. Zabezpečte, aby mali dostatok svetla a vody.

Nezabudnite nabudiť rastliny a stromy novou silou. Pohnojte ich organickým hnojivom, aby sa pôda obohatila o živiny, ktoré potrebujú rastliny.

Náš tip: Orezali ste ovocné stromy? Ich konáre nevyhdazujte, ale pripravte si z nich jarnú dekoráciu. Viac tipov nájdete na jarné dekorácie v našom blogu.

4.png

Pôdu pripravte

Zorte alebo porýľujte pôdu v záhrade. Môžete k tomu pridať aj organické hnojivo ako je slepačí nálev, konské hnojivo alebo humus. Ak máte v pláne vysadiť nové rastliny alebo záhradné plodiny, vopred si pripravte miesto na sadenie či už vyvýšené záhony alebo políčko. Ak vám chýba zavlažovanie, jarné obdobie je ideálny čas na jeho prípravu.

Skontrolujte stav záhradných nástrojov

Ak plánujete starostlivosť o záhradu na jar, tu je niekoľko záhradných pomôcok, ktoré by ste mohli zvážiť kúpu:

Kosačka na trávu

S jarným nástupom rastu trávy bude potrebné častejšie kosiť. Kúpa kvalitnej kosačky na trávu vám uľahčí prácu.

Záhradné nožnice

Na orezávanie stromov, kríkov a trvaliek budete potrebovať kvalitné záhradné nožnice. Vyberte si nožnice, ktoré sú vhodné pre veľkosť rastlín, ktoré chcete orezať.

Záhradná vidlica a lopata

 Na prekopávanie pôdy, odstraňovanie buriny a rozhrabávanie zeminy budete potrebovať záhradnú vidlicu. Záhradná lopata je užitočná pre výsadbu rastlín, vytváranie nových záhonov a prenášanie pôdy.

3.png

Záhradná hadica

Zavlažovanie záhrady bude na jar dôležité, preto si kúpte kvalitnú záhradnú hadicu, ktorá vám umožní ľahko a efektívne zavlažovať rastliny.

Rukavice

Kvalitné záhradné rukavice vám ochránia ruky pred ostrými predmetmi, pichľavými rastlinami a chemikáliami.

Tieto záhradné pomôcky by mali byť dostatočné pre začiatočníkov a záhradkárov, aby mohli udržiavať záhradu v dobrom stave po celú sezónu. Ak máte staršie náradie z predošlej sezóny, uistite sa, že sú vaše záhradné nástroje v dobrom stave.

Náš tip:

Chýba vám niečo zo záhradkárskeho náradie? Kúpte to lacnejšie z druhej ruky! Pozrite si inzeráty v na online bazári 

v kategórii 

.OfferoZáhrada a dielňa